Crowdfunding: niet alleen een goede financieringsvorm, maar ook een goed marktonderzoek

Crowdfunding is voor ondernemingen een goed middel om aan een financiering te komen. Bijkomend zijn er nog meer voordelen.

OAMKB Den Haag - Wateringen begeleidt crowdfundingaanvragen voor een vaste prijs, welke meegefinancierd wordt: neem contact op voor de voorwaarden.

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding is een marktplaats van geld. Er is vraag en aanbod van geld. OAMKB Den Haag - Wateringen werkt samen met het crowdfundingplatform Geldvoorelkaar.nl. Hier worden de aanvragen op geplaatst. De “crowd” belegt kleine bedragen in een zelf gekozen onderneming.  De ondernemer presenteert zijn of haar plannen op de site van het crowdfundingplatform en vraagt geïnteresseerden om de plannen voor een stukje (doorgaans een paar honderd euro) mee te financieren. Doorgaans kennen ondernemer en investeerders elkaar niet.

Hoe gaat dat in de praktijk? De ondernemer meldt zich met zijn ondernemingsplan bij OAMKB Den Haag - Wateringen. Wij kijken of de onderneming een goede businesscase heeft. Eventueel stellen we samen het ondernemingsplan bij. Wij kijken ook of de financiële uitwerking van het ondernemingsplan klopt en helpen deze mee op te stellen. We ondersteunen in het opbouwen van het netwerk dat je als ondernemer nodig hebt om je aanvraag te verspreiden. We ondersteunen ook in het schrijven van de pitch die je nodig hebt om je aanvraag aantrekkelijk te maken voor investeerders.

Wij dienen de aanvraag in bij het crowdfundingplatform. Vervolgens vindt er nog eens een screening op kredietwaardigheid plaats door het crowdfundingplatform. Bij akkoord wordt de aanvraag online gezet. De pitch van de ondernemer is heel belangrijk, want aan de hand daarvan besluiten investeerders om mee te doen. Het rentepercentage bepaalt de ondernemer zelf. Het is een marktplaats, dus het aanbod van de ondernemer aan rente moet voldoende aantrekkelijk zijn voor de investeerders.

Crowdfunding is ook marktonderzoek

Investeerders beleggen graag in bedrijven waar ze een toekomst of een goed plan in zien. Wanneer een businesscase wel of niet door de “crowd” wordt gewaardeerd, is dit meteen je marktonderzoek. Je kunt dus al een aanvraag plaatsen voordat je zelf kosten maakt voor de opstart van je onderneming of je project om te zien of je idee aanslaat.
Als aanvrager kun je je klanten een incentive bieden: iets extra’s waar je weer klanten mee trekt. Bijvoorbeeld als je een horeca-ondernemer bent en je vraagt een financiering voor een verbouwing, biedt je een barkruk voor de investeerder met zijn eigen naam erop.

Met crowdfunding bouw je een fanbase op, of een netwerk

Als ondernemer moet je je eigen aanvraag promoten. Je zorgt dat al je relaties je aanvraag te zien krijgen en deze met je mee verspreiden. OAMKB Den Haag - Wateringen is één van je relaties met een groot netwerk. Verspreiden doe je via social media, via mail en via persoonlijk contact. Zo bouw je meteen bekendheid op van je bedrijf.

Wat zijn de gebruikelijke voorwaarden bij crowdfunding?

Je kiest zelf het rentepercentage en de looptijd die je aanbiedt. Het maximum van de looptijd is 7 jaar. Vergeleken met spaarrente is de opbrengst op crowdfunding voor investeerders hoog: tussen de 6 en 10%. Bij een faillissement van de geldvrager, is de financierder zijn geld meestal kwijt. Door niet op één onderneming in te zetten, maar de investeringen te verdelen over meerdere projecten, spreiden spaarders en investeerders hun risico.

Voor welk type onderneming of project werkt crowdfunding het beste?

Elke onderneming kan een aanvraag doen, zowel startende als bestaande bedrijven. Tot nu toe kwamen de aanvragen tot maximaal €1.000.000,-. Het gaat erom dat je als ondernemer ziet waar de kansen liggen in deze tijd. Het criterium - kun je het aflossen in de gestelde looptijd - is hierbij doorslaggevend.

OAMKB Den Haag - Wateringen begeleidt crowdfundingaanvragen voor een vaste prijs, welke meegefinancierd wordt. Mail OAMKB Den Haag - Wateringen voor meer info.

Hoe werkt crowdfunding bij OAMKB?